Ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige biedt een luisterend oor

Cliënt zijn van Jeugdbescherming Brabant kan veel impact hebben. Een ervaringsdeskundige weet dat als geen ander. Jeugdbescherming Brabant is zich bewust van die impact. Daarom werkt Rowena Verstraeten als ervaringsdeskundige bij Jeugdbescherming Brabant.
Rowena: “Ik heb zelf 18 jaar (als kind en jongere) ervaring met hulpverleningsinstanties, zoals jeugdbescherming, jeugdzorg en pleegzorg. Ik zet nu mijn ervaringen in om gezinnen en kinderen/jongeren en jeugdbeschermers te ondersteunen.”

Rowena Verstraeten

Wat is mijn ervaring?
Rowena: “Ik was het kind van zeer jonge ouders en ben op heel jonge leeftijd uit huis geplaatst. Ik groeide op in een pleeggezin, waar het onveilig was. Dat is op een negatieve manier beëindigd. Daarna kwam ik in vele instellingen voor jeugdhulp. Ik weet dus hoe het is om met jezelf in de knoei te zitten, omdat je trouw wilt zijn aan iedereen en jezelf. Na veel vallen en opstaan heb ik in 2019 de opleiding tot ervaringsdeskundigheid gevolgd bij Markieza en die afgerond met een diploma. Nu werk ik sinds februari 2021 als ervaringsdeskundige bij Jeugdbescherming Brabant.”

Wat kan ik voor u of voor jou betekenen? Ik bied een luisterend oor!
“Ik weet hoe het is als je geen controle hebt over je eigen toekomst. En dat de beslissingen van een organisatie ontzettend veel impact hebben. Door mijn ervaringen in die 18 jaar verbazen weinig dingen mij nog. In die 18 jaar heb ik geleerd hoe fijn het is als iemand naar je luistert. In een gesprek met een ervaringsdeskundige zijn woorden niet altijd nodig, soms is een blik genoeg. We weten hoe het is.
Wat ik vooral doe is een luisterend oor bieden. Misschien vind je het fijn om eens met mij als ervaringsdeskundige te praten. Je kunt met mij praten over hoe jij de hulp ervaart. Misschien kan ik wel tips of adviezen geven over hoe het beter of anders kan! Ik weet dat ik het prettig had gevonden als er in mijn tijd een ervaringsdeskundige bij de zorg geweest zou zijn.”

Interesse?
Wil je/wilt u een keer met mij praten? Geef dat door aan de jeugdbeschermer. Of stuur een mail naar mij:  r.verstraeten@jbbrabant.nl.