Onze dienstverlening: Provinciaal Instroom Team (PIT)

Ieder kind krijgt een vaste jeugdbeschermer, die samen met de cliënt, een gedragen koers uitzet en tijdig passende hulp inzet. Dat is waar wij naar streven voor alle cliënten met een jeugdbeschermingsmaatregel: ondertoezichtstelling (OTS) en voogdij.

Door personeelstekort kunnen wij helaas niet elke cliënt een vaste jeugdbeschermer bieden. Wij vinden het belangrijk om zicht te blijven houden op de veiligheid van kinderen en om contact te houden met deze cliënten. Daarom werken wij met een Provinciaal Instroom Team (PIT). Bij jeugdreclassering, samenloopzaken, VOTS (voorlopige ondertoezichtstelling) en VOVO (voorlopige voogdij) hanteren wij onze reguliere werkwijze. Deze cliënten hebben een vaste contactpersoon.

Provinciaal Instroom Team (PIT)
Het provinciale instroomteam pakt tijdelijk alle instroom van nieuwe cliënten met een OTS op. Na een eerste beoordeling van veiligheid en risico’s wordt bekeken waar de begeleiding kan worden opgepakt. Als er sprake is van een hoog risico gebeurt dit op de vestigingen van Jeugdbescherming Brabant en wordt er -bij voorkeur- een vaste jeugdbeschermer toegewezen. Als de situatie minder urgent is, blijft de cliënt voorlopig bij het PIT. Medewerkers van het PIT wonen zittingen bij, voeren een eerste gesprek met cliënten, stellen een veiligheidsplan op, zorgen dat er een aanvraag voor hulp wordt gedaan en houden contact met de cliënt.

Wanneer de casus is opgepakt door een medewerker van het provinciaal instroomteam wordt er op de reguliere werkwijze gehandeld. Indien er nog geen medewerker beschikbaar is van het PIT komt de cliënt tijdelijk op de monitoringlijst. Tijdens deze periode wordt er een summier plan van aanpak geschreven, ontvangt de cliënt contactgegevens van Jeugdbescherming Brabant in geval van crisis en wordt de cliënt elke 4 weken gebeld om te horen of de situatie is veranderd.